Svijet
0

U Turskoj usvojen amandman na ustav o biranju predsjednika države

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski poslanici su u ponedjeljak navečer usvojili u prvom čitanju ustavni amandman koji je predvidio neposredno glasanje za predsjednika republike kojeg je do sada birao parlament, javila je novinska agencija Anadolija.

Za reformu je glasalo 356 poslanika iz Stranke pravde i razvoja (AKP), formacije koja je proizašla iz islamističkog pokreta i koja je na vlasti i male stanke centra desnice Anap,dok je 69 poslanika bilo protiv, a devet listića je ostalo prazno.

Ovaj amandman je dio cjeline ustavnih reformi koje je prezentirao AKP kako bi riješio nesposobnost parlamenta da izabere novog predsjednika republike.

O ustavnim amandmanima će poslanici raspravljati u drugom krugu. Ako budu izglasani u drugom krugu, bit će upućeni sadašnjem predsjedniku Ahmetu Necdetu Sezeru koji tekst može da uputi parlamentu.

Mogućnost da vide bivšeg islamista kao što je ministar vanjskih poslova Abdullah Gul kako zauzima to mjesto izazvala je protest prolaičkih sredina, a vojska je u saopćenju zaprijetila intervencijom ako bude ugrožen sekularni režim.