Svijet
0

U Turskoj uhapšeno devet policajaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Turskoj je u subotu, na osnovu odluke suda, uhapšeno devet policajaca osumnjičenih da pripadaju grupi "Ergenekon", koja je pripremala zavjeru s ciljem da svrgne vladu premijera Tajipa Erdogana, prenijela je državna novinska agencija Anatolija.

U najnovijem talasu hapšenja osumnjičenih za pokušaj državnog puča, koji je pokrenut u četvrtak, uhapšeno je 16 pripadnika turske policije i vojske.

Na osnovu sudske odluke, u petak je uhapšeno sedam pripadnika vojske, uključujući tri poručnika. Jedan od uhapšenih policajaca bio je šef specijalne jedinice u istočnoj provinciji Elazig.

U Istanbulu je u toku suđenje grupi od 86 ljudi, među kojima ima penzionisanih generala, političara i advokata, zbog pokušaja da izvedu državni udar, kao dio grupe "Ergenekon", koja je veliki protivnik Erdoganove vlade.

Grupa "Ergenekon", labava veza tvrdokornih nacionalista i sekularista, kako navodi turska štampa, navodno je planirala talas napada na državne institucije kako bi stvorila haos u zemlji, poslije čega bi vojska preuzela vlast i zbacila vladu. Turska vojska, koja je svrgavala vlade četiri puta u proteklih 50 godina, kritkovala je istragu i negirala da ima bilo kakve veze sa zavjerom.

Neki protivnici vlade vide taj slučaj kao osvetu za prošlogodišnje pokretanje sudskog postupka da se zbog islamizma zabrani vladajuća Partija pravde i razvoja. Vladajuća partija je demantovala povezanost ta dva slučaja.