Planirali napade na objekte SAD-a
0

U Turskoj uhapšeno 14 pripadnika Al-Qaide

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tuska policija je u akciji širom zemlje u srijedu uhapsila 14 pripadnika terorističke grupe Al-Qaida koja je, kako se sumnja, planirala da izvrši napade na američke objekte u Turskoj.

Ova operacija je uslijedila poslije otkrića veće količine eksploziva i oružja u jednoj kući u okolini Ankare, javile su agencije. Uhapšeni su imali veze s jednom aktivnom terorističkom grupom u Afganistanu.

Kako se sumnja, planirali su da, u znak osvete za nedavno ubistvo Osame bin Ladena, napadnu predstavništva i instalacije SAD-a na teritoriji Turske gdje Pentagon ima i jednu vazduhoplovnu bazu.

Poslije Ankare operacija je nastavljena i u mjestima na zapadu zemlje gdje su prošle noći uhapšeni neki članovi te grupe, kažu u turskom ministarstvu unutarnjih poslove, prenosi Tanjug.

Turska služba sigurnosti povremeno hapsi radikalne islamiste koji imaju veze s Al-Qaidom pošto su obučavani u Afganistanu.

Al-Qaida je 2003. godine izvela nekoliko bombaških napada u Istanbulu: na britanski konzulat, predstavništvo jedne engleske banke i dvije sinagoge, u kojima je ubijeno 57 osoba.