Svijet
0

U Turskoj ubijena trojica kurdskih ekstremista

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Turska vojska ubila je trojicu kurdskih ekstremista u okršaju u centralnom dijelu te zemlje, saopćili su u utorak vojni zvaničnici, što je prvi ozbiljan incident od parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

Lider zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) Abdulah Odžalan zaprijetio je iz zatvora "ratom" ukoliko vlada ne započne pregovore s kurdskim predstavnicima do 15. juna, javio je Reuters.

Više stotina vojnika, uz podršku helikoptera, započeli su operaciju razbijanja grupe od desetak ekstremista PKK-a rano jutros u pokrajini Sivas, daleko od uobičajene zone konflikta s kurdskim separatistima na jugoistoku Turske, rekli su vojni zvaničnici.

Premijer Recep Tayyip Erdogan, čija je partija pobjedila na izborima u nedjelju, rekao je da su neki zvaničnici dosad razgovarali s Odžalanom, ali da njegova vlada neće pregovarati s PKK-om, koju su Turska, SAD i Evropska unija uvrstile u terorističke organizacije.

U novom sazivu turskog parlamenta biće 36 poslanika s kurdskom podrškom, za razliku od dosadašnjih 22.

PKK-a je podigla oružanu pobunu 1984. godine kako bi ostvarila veća autonomiju i od tada je, u sukobima, ubijeno 40.000 osoba, mahom Kurda.

Militantni pripadnici PKK-a su u februaru prekinuli šestomjesečno primirje, ali od tada svoj pristup karakterišu kao "aktivnu odbranu", navela je britanska agencija.