Svijet
0

U Turskoj povećan broj izbjeglica iz Sirije

FENA
U jugoistočnoj Turskoj se posljednjih dana povećava broj izbjeglica koje stižu iz Sirije bježeći od oružanih sukoba između snaga režima i opozicije koja traži demokratske promjene.

Prema najnovijim podacima Ministarstva spoljnih poslova u Ankari, u jugoistočnoj Anadoliji sada se nalazi 9.200 izbjeglica, oko dvije hiljade više nego prije mesec dana.

U pograničnom mjestu Kilis sada se podiže novi kamp kontejnera za smještaj onih koji svakodnevno pristižu iz susjedne zemlje, prenose turski mediji.

Turska se našla na udaru izbjeglica još od sredine marta prošle godine, kada su počeli sukobi između režima i demonstranata u susjednoj zemlji sa kojom deli granicu dugu više od 800 kilometara.

U Ankari se strahuje od novog, još većeg talasa izbjeglica, pogotovo što zasad nema nagovještaja da je režim Bašara al Asada spreman da prihvati zahtjeve opozicije.

Turska i Sirija su sve do skoro imale veoma razvijenu saradnju u svim oblastima i "bratske odnose" koji su se sada našli na velikoj provjeri.

Pošto se Al Asad oglušio o mnogobrojne apele Ankare da prekine obračune sa demonstrantima i da odmah počne demokratske reforme, Turska je nedavno uvela sankcije kako bi izolovala režim u Damasku i primorala ga da prekine nasilje.

U Ankari se ne isključuje ni izbijanje građanskog rata između vjerskih frakcija u Siriji, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u regionu, u kome se ukrštaju mnogi vanjski uticaji i interesi