Svijet
2

U Turskoj otvorena izložba Arhiva Federacije BiH o genocidu u Srebrenici

Anadolija
U Kayseriju, gradu u centralnom dijelu Turske, sinoć je otvorena izložba Arhiva Federacija Bosne i Hercegovine posvećena genocidu nad Bošnjacima Srebrenice.

Izložbu "Srebrenički inferno“ otvorio je Abdul Serdar Ozturk, zamjenik rektora turskog univerziteta IUS u Sarajevu, koji je inače bio glavni organizator ove manifestacije u milionskom gradu Kayseriju. Među gostima su se nalazila četiri turska parlamentarcašto svjedoči o značaju ove manifestacije u Turskoj.

Iako su znali za zločin koji je izvršen nad muslimanima Srebrenice, svi posjetitelji su bili šokirani podacima koje je prezentirao direktora Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, Adamir Jerković.

Naročitu želju da pomogne stanovnicima Srebrenice iskazala je prof. dr. Pelin Gundes Bakir, član turskog parlamenta, koja je od Jerkovića tražila informacije o gradnji crkve uz sam Memorijalni centar u Potočarima. Izražavajući zgražanje na drskost vlasti u Srebrenici, Gundes je izjavila da će tražiti od premijera Turske Recepa Tayyipa Erdoganada se direktno uključi u rješavanje ovog problema.

“Crkva koja vizuelno dominira nad grobovima masakriranih Srebreničana je, zapravo, provokacija, jer na tom prostoru nema srpskog stanovništva. Umjesto da pokaže razumijevanje za bol hiljada Srebreničana, vlasti Republike Srpske ovakvim djelovanjem doprinose daljim međuetničkim napetostima, na šta su početkom juna upozorili stanovnici Srebrenice i okolnih mjesta u otvorenom pismu ambasadorima”, rekao je Jerković.

Izložba Arhiva Federacija Bosne i Hercegovine posvećena genocidunad Bošnjacima Srebrenice u turskom gradu Kayseriju ostaje otvorena sedam dana kada se seli u Ankaru, glavni grad Republike Turske. Glavni cilj izložbeje upoznavanje turske javnosti sa razmjeramazločina koji su srpske snage počinile nad Bošnjacima Srebrenice i Bosne i Hercegovine u toku rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine.