Svijet
3

U Turskoj opet racije, privedeni pripadnici IDIL-a i PKK-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turske sigurnosne snage rano jutros su ponovo pokrenule racije širom zemlje i pritom uhapsile osumnjičene pripadnike Islamske države (IDIL), kao i zabranjene militantne Radničke partije Kurdistana (PKK), javili su turski mediji.

Nove racije su provedene u više turskih provincija, uključujući gradove Istanbul, Ankaru, Koniju u centralnoj Turskoj i Manisu na zapadu, objavio je internet portal "Radikal", prenosi agencija AFP.

U racijama je uhapšen veliki broj ljudi, iako tačna brojka još nije poznata. Kancelarija turskog premijera Ahmeta Davutoglua je, međutim, u subotu saopćila da je u dosadašnjim racijama, provedenim u petak i subotu u 22 provincije, ukupno privedeno 320 ljudi.

Turske vlasti su u petak pritvorile 251 osobu u koordinisanim racijama izvedenim širom zemlje protiv osumnjičenih džihadista IS-a i kurdskih militantnih aktivista, poslije talasa pogubnog nasilja u toj zemlji.

Racije su organizovane nakon što su 20. jula 32 osobe ubijene u smoubilačkom bombaškom napadu u turskom gradu Suruču na granici sa Sirijom, za koji vlasti otpužuju IDIL.

To je izazvalo talas nasilja na jugoistoku Turske gdje Kurdi čine većinu i gdje mnogi optužuju turske vlasti da sarađuju sa IDIL-om, što Ankara poriče.

Na jugoistoku Turske, u blizini sirijske granice, u srijedu su ubijena dva policajca, a odgovornost za napad je preuzelo vojno krilo PKK-a koje je, kako je saopćilo, htijelo da se time osveti za napad u Suruču.