Najveći blagdan muslimana
0

U Turskoj, Albaniji i Makedoniji počeo Kurban-bajram

Anadolija
U Turskoj, Albaniji i Makedoniji danas se obilježava prvi dan velikog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama. Milioni vjernika okupili su se u džamijama širom Turske, a džamije u Makedoniji i Albaniji također su prepune vjernika, javili su dopisnici agencije Anadolija.

U Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama regije Kurban-bajram će početi sutra, kao i u Saudijskoj Arabiji i većini islamskih zemalja svijeta.

Zbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, koja proizlaze iz različitih metoda praćenja pojavljivanja Mlađaka i početka mjeseca Zu-l -hidždže, muslimani svijeta će prvi dan bajramske radosti obilježiti u tri različita dana - muslimani u Turskoj, Makedoniji i Albaniji danas, u BiH i drugim zemljama regije, Saudijskoj Arabiji i većini islamskog svijeta sutra, dok su Islamske vjerske zajednice Pakistana, Indije i Bangladeša donijele odluku da u tim zemljama Kurban-bajram počne u subotu.

Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je organizaciju sastanka svih predstavnika islamske uleme i stučnjaka iz oblasti astronomije kako bi se uspostavio jedinstven kalendar u cijelom islamskom svijetu.