Sigurnost za 3,5 miliona stanovnika
0

U Turskoj aktivirani antiraketni sistemi Patriot

Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
Antiraketni sistem Patriot koji je u subotu instaliran u blizini turskog grada Adane, doveden je u operativno stanje i trenutno je aktivan i osposobljen da otkrije i eliminiše potencijalne prijetnje, izjavio je za agenciju Anadolija portparol Komande zračnih snaga pukovnik Cengiz Alabacak.

"Sistemi su aktivni od 14:00 sati po lokalnom vremenu. U stanju su da u ovom momentu otkriju i eliminišu svaku potencijalnu prijetnju", pojasnio je on.

Patriot sistemi postavljeni u Adani, Gaziantepu i Kahramanmarašu imaju za cilj obezbjediti sigurnost za oko tri i pol miliona stanovnika pograničnog područja, rekao je novinarima glasnogovornik NATO jedinica u Turskoj pukovnik Dariusz Kacperczyk.

"Rakete su aktivne i mogu da eliminišu svaku prijetnju koja bi eventualno došla iz Sirije", dodao je on.

Završeno je i instaliranje antiraketnog sistema Patriot koji je prije tri dana dopremljen iz lučkog grada Iskenderuna u Kahranmaras, na jugu Turske.

Kako izvještava novinar agencije Anadolija (AA), 300 njemačkih vojnika koji se nalaze u kasarni Gazi u Kahranmarasu veliku pažnju posvećuje testnim radnjama dva odvojena antiraketna sistema.

Također, kako su kazali, radarski sistem, koji je postavljen na zasebno mjesto, radi bez problema.

Zapovjednik njemačkih snaga zaduženih za antiraketni sistem Patriot Marcus Ellermann govorio je novinarima agencije Anadolija o antiraketnom sistemu, kao i pripremama koje traju u kasarni Gazi.

''Završeni su radovi na montiranju antiraketnog sistema. Trenutno su u toku testne radnje. Za sada se ne nazire bilo kakav problem. Antiraketni sistem bit će aktivan u toku sljedeće sedmice“, rekao je Marcus.

Ellermann je u toku razgovora pohvalio i tursku kuhinju rekavši da su ju počeli upoznavati.

„Stvarno ima mnogo ukusnih jela. Posebno bih izdvojio sladoled Maras, kao i baklavu“, rekao je on.

Dodao i to da se svaki dan druže i sa turskim vojnicima, te da nemaju međusobnih problema.