Svijet
0

U Tunisu za terorizam osuđene 23 osobe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvadeset i tri Tunižana su osuđena u dva odvojena procesa na kazne od dvije do 20 godina strogog zatvora za "terorističke" aktivnosti, posebno u Iraku, izjavio je u četvrtak njihov advokat.

Šest osoba, starosti između 30 i 36 godina, osuđeno je u srijedu u prvostepenom postupku na kazne od pet do 20 godina zatvora za "članstvo u terorističkoj grupi izvan državne teritorije" i za vojnu obuku u Iraku, precizirao je AFP-u Samir Ben Amor.

U prvoj grupi dva optuženika su bila prisutna, trojici je suđeno u odsustvu, dok je šesti suoptuženi Majdi Zribi, koji je osuđen na 20 godina strogog zatvora, ubijen 2005. godine u razmjeni vatre sa sirijskim sigurnosnim snagama na granici Iraka, dodao je advokat.

Sedamnaest ostalih optuženika, starosti između 28 i 32 godine, osuđeno je u drugom procesu na kazne od dvije do deset godina zatvora za "članstvo u terorističkoj grupi, održavanje ilegalnih sastanaka i poticanje na počinjenje terorističkih djela", prema riječima Ben Amora.

Tunižanske vlasti procjenjuju da je oko 300 Tunižana optuženo ili im se sudi na osnovu zakona o borbi protiv terorizma. Udruženja i advokati tvrde da je u pitanju 2.000 ljudi pogođenih ovim zakonom.