Bagdad
0

U tri samoubilačka napada ubijeno 26, ranjeno 85 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 26 ljudi je ubijeno, a 85 ranjeno kada su tri bombaša samoubice podmetnuli bombu kraj puta pri napadu na šiitske hodočasnike na velikoj vjerskoj procesiji u Bagdadu u ponedjeljak, saopćila je policija.

Napadi su se desili u kratkom vremenskom periodu dok su desetine hiljada šiitskih hodočasnika krenuli ka svetištu u sjevernom Bagdadu na redovni godišnji skup kojim se obilježava smrt sveca iz osmog stoljeća. Dešavanja doživljavaju vrhunac u utorak.

Policija je saopćila kako ima nagovještaja da su bombaši samoubice bile žene. Najmanje dvoje djece je među poginulima, saopćio je policijski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, javio je AP.

Napadi su se desili u većinskom šiitskom kvartu Karradah, koji se nalazi nekoliko kilometara od mjesta hodočašća u Kazamiji, u sjevernom Bagdadu.

Pobunjenici u ovoj godini sve češće koriste žene za izvođenje samoubilačkih bombaških napada kako bi izbjegli sigurnosne provjere. Ženama je mnogo lakše kriti eksplozive pod burkama koje ih pokrivaju od glave do pete i često ih ne pretražuju na kontrolnim punktovima.

Snage sigurnosti razmjestile su ove sedmice oko 200 ženskih dobrovoljaca da pretražuju žene koje idu u hodočašće u Kazamiji, gdje je šiitski svetac sahranjen u hramu sa zlatnom kupolom.