Irak
0

U tri napada 41 osoba ubijena, 150 ranjenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 41 osoba je ubijena, a oko 150 ih je ranjeno u ponedjeljak u tri napada blizu Mosula i Bagdada, saopćila je policija.

Dva kamiona bombe su eksplodirala oko 01.00 sati po evropskom vremenu u selu Khaznan, 20 kilometara istočno od Mosula.

U eksplozijama je ubijeno 25 osoba, a ranjeno 70. Trideset i pet kuća je uništeno u ovom mjestu koje naseljavaju čabaksi, javio je AFP.

Ova kurdska sekta koja broji oko 30.000 ljudi rasuta je u 35 sela u pokrajini Niniva i većina od njih traži pripojenje autonomnoj regiji Kurdistan.

Njihova vjera je mješavina islama, kršćanstva i drugih religija. Progonjeni u režimu Saddama Husseina jer su Kurdi, bili su poslije invazije Sjedinjeih Američkih Država na Irak 2003. godine u više navrata meta Al-Qaide.

U dva napada autobombama u Bagdadu oko 03.00 sati stradali su nadničari koji su se okupili i čekali posao.

U napadu u Hay al-Amelu, u zapadnom dijelu grada, ubijeno je devet osoba, a 46 je ranjeno. Napad u Shourti Arbi na sjeveru izazvao je smrt sedam osoba, dok je ranjeno 36.

U petak je više od 45 osoba ubijeno, a 300 je ranjeno u nizu napada od kojih je većina izvedena protiv šiitske zajednice, ugrozivši tako krhku ravnotežu zemlje koja izlazi iz dvogodišnjeg vjerskog rata.

U Mosulu je samoubica aktivirao eksploziv u svom automobilu blizu šiitske džamije i ubio 37 osoba, a ranio 276.

Napadi u Iraku su se znatno smanjili posljednjih mjeseci, ali je još uvijek živa pobuna u Mosulu.

Američke snage su se krajem juna povukle iz iračkih gradova u okviru sporazuma o sigurnosti koji je s Bagdadom zaključen u novembru.