Svijet
0

U toku evakuacija stanovnika Texasa, nalet uragana Rita očekuje se sustra ujutro

NINA/Sarajevo-X
Gradovi u drugoj po veličini američkoj saveznoj državi Texasu, sablasno prazni nakon evakuacije stanovnika, očekuju nalete uragana Rita koji je u četvrtak oslabio i dosegao jačinu četvrte kategorije brzine do 230 kilometara na sat.

Stručnjaci upozoravaju da bi Rita ponovo mogla ojačati dok se kreće Meksičkim zaljevom prema obali Texasa. Očekuje se da će uragan doći do kopna sutra rano ujutro.

Međudržavna cesta koja od Teksasa vodi prema unutrašnjosti pretrpana je automobilima, dok se više od milion ljudi pokušava skloniti pred olujom. Prometni zastoj proteže se na 160 kilometara.

Uragan je počeo skretati prema sjeverozapadu što pojačava mogućnost snažnih kiša u području države Louisiana, gdje se mnogi gradovi još uvijek oporavljaju od uragana Katrina.

U New Orleansu kiša je već počela padati, a dužnosnici izražavaju bojazan da bi grad ponovno mogao poplaviti ako novi uragan donese sa sobom snažnu kišu i plimne vode. Guvernerka Louisiane Kathleen Blanco pozvala je građane u obalnim područjima da ih napuste.

U međuvremenu je objavljena i najnovija službena privremena bilanca poginulih u uraganu Katrina, koji je krajem augusta pogodio jug Sjedinjenih Američkkih Država. Prema posljednjim podacima poginulo je 1.066 ljudi.

Odjel za zdravstvo savezne države Louisiana objavio je da je u toj je državi bilo 832 mrtvih, 218 u Mississippiju, 14 na Floridi i dvoje u Alabami.