Svijet
0

U svijetu više od dvije milijarde korisnika mobitela

NINA
Broj pretplatnika na mobilne telefone u svijetu premašio je granicu od dvije milijarde, izvijestila je kompanija za prikupljanje informacija Wireless Intelligence.

"Većina novog rasta sada pristiže iz velikih, manje razvijenih tržišta poput Kine, Indije, istočne Evrope, Latinske Amerike i Afrike", stoji u njenom saopštenju.

Najveći proizvođač mobilnih telefona, finska Nokia prošloga mjeseca objavila je da očekuje kako će broj pretplatnika u svijetu premašiti brojku od dvije milijarde u razdoblju od oktobra do decembra, a brojku od tri milijarde do 2010.

"Ukupni broj mobilnih veza sada je jednak otprilike trećini svjetske populacije koja broji 6,5 milijardi", rekao je Martin Garner, direktor Wireless Intelligencea. Nokia je u drugom tromjesečju osvojila prodajom mobilnih telefona udjel na svjetskom tržištu od 31,9 posto, podaci su kompanije za istraživanje tržišta Gartner.

Iza nje slijedi američka Motorola, s tržišnim udjelom od 17,9 posto te korejski Samsung, sa 12,8 posto, javlja Bankamagazin.