UNODC
0

U svijetu se najviše konzumira marihuana

FENA
Sintetičke droge su na drugom mjestu najviše konzumiranih narkotika širom svijeta, poslije marihuane, a ispred heroina i kokaina, saopćila je u utorak Agencija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).
  • Poslije kanabisa, ATS (stimulansi tipa amfetamina) druga je najviše korištena droga širom svijeta i nadmašila je heroin i kokain, dok na prvom mjestu ostaje kanabis, naveo je UNODC u godišnjem izvještaju o narkoticima ATS, među koje spadaju ekstazi i metamfetamin.

Agencija UN-a je upozorila da je ova vrsta droga veoma opasna, ali da privlači manje pažnje od heroina i kokaina, prenosi AFP.

  • Pristupačnih cijena i jednostavne za proizvodnju, droge ATS su privlačan izbor za milione korisnika u svim dijelovima svijeta i pružaju kriminalcima mogućnost ulaska u novo i neistraženo tržište, piše u izvještaju UNODC-a.

  • Za razliku od droga biljnog porijekla, poput opijata i kokaina, sintetičke droge mogu se proizvoditi bilo gdje, s malim početnim kapitalom kriminalaca, upozorio je šef agencije Yuri Fedotov.

Količina zaplijenjenih narkotika ATS u jugoistočnoj Aziji ukazuje na trend dramatičnog porasta: dok je 2008. godine zaplijenjeno 32 miliona tableta metamfetamina, prošle godine je zaplijenjeno 133 miliona.

Proizvodnja amfetamina naglo je povećana u zapadnoj Africi i Latinskoj Americi, dok je u Evropi i istočnoj i jugoistočnoj Aziji u porastu trend ubrizgavanja ATS injekcijama, čime se povećava opasnost od zaraze virusom HIV.

Jednu od najvećih opasnosti, ipak, predstavlja pojava takozvanih "analognih supstanci", zamjena za ilegalne stimulanse, upozorila je agencija UN.

  • Veoma opasni lijekovi, koji su i dalje legalni u mnogim zemljama, dostupni su za kupovinu preko interneta, napominje UNODC.