Svijet
0

U svijetu prošle godine izvršeno više od 5.600 smrtnih kazni

FENA
U svijetu je prošle godine izvršeno više od 5.600 smrtnih kazni, raste broj zemalja koje se njome služe, a među žrtvama ima i djece – stoji u izvješću udruge „Neka nitko ne dira Kajina“ za 2007. godinu.

U Saudijskoj Arabiju ženama osuđenima zbog vračanja odrubljuju glave, a u Kini smrtnom injekcijom ubijaju kradljivce grobova, zastrašujući su podaci koje je udruga objavila u spomenutom izvješću.

U svijetu je 2006. godine izvršeno 5.628 smrtnih kazni, 130 više nego u 2005. godini. Zemlje koje se služe smrtnom kaznom također su u porastu: 27 prema 24 u 2005.godini.

Prednjači Kina s više od pet tisuća izvršenih smrtnih kazna, a Iran i Pakistan su u odnosu na 2004. godinu udvostručili broj kazni, Sjedinjene Američke Države s 53 smrtne kazne zauzimaju šesto mjesto, nakon Iraka i Sudana.

S druge pak strane, valja istaknuti kako je ovih godina i dalje snažna nakana da se ukine smrtna kazna.

To ne znači da treba umanjiti borbu protiv smrtne kazne – kazao je Antonio Marchesi, profesor Međunarodnoga prava na sveučilištu u Teramu.

Pozitivan signal dolazi iz Afrike, gdje, unatoč porastu izvršenih smrtnih kazni, sve više država je za njezino ukidanje.

Odluka ruandskoga predsjednika Paula Kagamea, koji je iz Ustava izbacio smrtnu kaznu, to jasno svjedoči. Njemu je u Rimu dodijeljena nagrada „Abolicionist godine 2007.“.

Misionari svetoga Daniela Combonija oštro su kritizirali dodjelu nagrade Paulu Kagameu, podsjećajući kakvu je ulogu mogao imati u genocidu 1994. godine u Ruandi i u vođenju vlade nakon prestanka rata.

Talijanski premijer Romano Prodi poželio je, predajući nagradu, da glavna skupština UN-a usvoji rezoluciju o općem moratoriju na izvršavanje smrtne kazne.

Prema predviđanjima udruga postoji dovoljan broj država za donošenje rezolucije. Kada se usvoji rezolucija trebat će raditi da što veći broj država moratorij prihvati, jer Glavna skupština nikoga ne može obvezati da ga prihvati – kazao je profesor Marchesi.