Freedom House
0

U svijetu manje demokratije u 2010.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U 25 zemalja u svijetu značajno je oslabila demokratija, čemu se ostale demokratske zemlje nisu ozbiljno suprotstavile, saopćila je u četvrtak međunarodna nevladina organizacija Freedom House koja već petu godinu zaredom bilježi pad političkih i ljudskih prava širom svijeta.

"Naši neprijatelji ne samo da provode represiju širom svijeta, već to rade nečuveno agresivno, uz veliko samopouzdanje", izjavio je izvršni direktor Freedom House David Kramer i dodao da demokratska zajednica nije dorasla tom izazovu, prenio je Associated Press.

U izvještaju koji je obuhvatio 194 zemlje i 14 teritorija na svijetu navedeno je da su Kina, Egipat, Iran, Rusija i Venecuela nastavili provoditi represivne mjere, dok je broj demokratskih država pao na 115, što je najniži nivo od 1995. godine. Najveći broj demokratskih zemalja zabilježen je 2005. godine kada ih je bilo 123.

U 11 zemalja zabilježen je porast demokratije, dok je u 25 utvrđeno značajno slabljenje.

Bliski istok i Sjeverna Afrika ostali su regije u kojima postoji najniži stepen demokratije, a Ukrajina i Meksiko su "pali" iz kategorije "slobodne" zemlje u kategoriju "djelimično slobodnih" država.

Među zemljama u kojima je Freedom House zabilježio porast demokratije su Kirgistan i Gvineja, koje su prešle iz kategorije "nisu slobodne" u kategoriju "djelimično slobodne".

Pad nivoa demokratije konstatovan je u Afganistanu, Bahreinu, Burundiju, Kambodži, Obali Slonovače, Džibutiju, Egiptu, Etiopiji, Fidžiju, Francuskoj, Gvineji Bisao, Haitiju, Mađarskoj, Iranu, Kuvajtu, Latviji, Madagaskaru, Meksiku, Ruandi, Šri Lanki, Svazilendu, Tajlandu, Ukrajini, Venecueli i Zambiji.