Izvještaj UN-a
0

U svijetu ima 2,4 miliona žrtava trgovine ljudima

Klix.ba
Prema podacima UN-a u svijetu postoji 2,4 miliona žrtava trgovine ljudima, a čak 80 posto njih su eksploatisani kao seksualni robovi.

Šef UN-ovog Ureda za drogu i kriminal Yuri Fedotov je u izvještaj dodao i podatak da je 17 posto od ukupnog broja eksploatisano da budu prinudni radnici u domovima ili fabrikama.

Fedotov tvrdi da beskrupulozni kriminalci koji upravljaju mrežama trgovine ljudima zarade svake godine 32 milijarde dolara, a da su dvije trećine žrtava žene, prenosi portal Huffington Post.

"Boriti se protiv ovih kriminalaca je izazov nevjerovatnih razmjera. U ovom trenutku 2,4 miliona ljudi pati zbog poniženja i degradiranja", rekao je Fedotov, dodavši da samo jedna od 100 žrtava bude spašena.

Iz Fedotovog ureda su pozvali na koordiniranu lokalnu, regionalnu i međunarodnu akciju protiv kriminalaca koji se bave trgovinom ljudima. Michelle Bachelet, šefica Ureda za promociju ženskih prava, je rekla da je trgovina ljudima jedna od najviše rastućih kriminalnih radnji.

Mira Sorvino, glumica koja je UN-ova ambasadorica dobre volje protiv trgovine ljudima, je rekla da je trgovina ljudima podržana novcem od rasturanja droge, dok političari malo novca daju za borbu protiv kriminala.