Svijet
0

U svijetu 2004. poginulo 56 novinara

NINA
Ann Cooper, izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara objavila je u ponedjeljak da je u 2004. u svijetu poginulo 56 novinara tokom obavljanja svog posla, što je najveća brojka od 1994., kada je poginulo 66 novinara.

U prošloj godini 36 novinara bili su žrtve ubistava. U Odboru za zaštitu novina istaknuli su trend nekažnjavanja ubica, pa su tako sva, osim devet ubistava, prošla nekažnjeno. «Vlade imaju obavezu da kažnjavaju odgovorne, a propuštanjem da to učine omogućavaju kriminalcima da postavljaju limite na informacije koje građani gledaju i čitaju», ističe se u saopštenju izvršne direktorice Odbora Ann Cooper.

Novinari su stradavali od Filipina, gdje ih je osam ubijeno u seriji napada, do Meksika, gdje je u nasilju povezanom s drogom smrtno stradalo dvoje novinara. U Iraku, gdje je unakrsna vatra bila glavni uzrok stradavanja novinara, najmanje devet od 23 ubijenih novinara bili su namjerno odabrani za mete, saopštio je Odbor.

Odbor za zaštitu novinara, sa sjedištem u New Yorku, statistiku o stradalim novinarima vodi od 1992., a onima koji su poginuli tokom obavljanja svog posla smatraju se novinari čija je smrt bila rezultat neprijateljskog djelovanja, uključujući odmazdu, te one koji stradaju u unakrsnoj vatri kada izvještavaju s terena ili pod opasnim okolnostima kakve su nasilne ulične demonstracije. U statistiku nisu uključeni novinari koji poginu nesretnim slučajem ili su umrli zbog bolesti.