Svijet
0

U Švicarskoj se odlučuje da li nametnuti dodatni porez bogatima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Švicarskoj, poreznom raju usred Evrope, građani u nedjelju glasaju o prijedlogu dodatnog oporezivanja superbogatih, na prijedlog švicarske Socijaldemokratske stranke.

Iz te stranke je saopćeno da će donošenje zakona doprinijeti većoj pravednosti i jednakosti.

Jacqueline Fehr iz Socijaldemokratske stranke (SP) rekla je da oni žele poreznu jednakost u zemlji i da najveće zarade treba se oporezuju po jednakim stopama u cijeloj zemlji kako ne bi bilo više pritisaka na financijski sustav.

U švicarskoj vladi strahuju da će veće oporezivanje protjerati bogataše iz zemlje i ugroziti ekonomiju. Negativne reakcije na zakon stižu i nekih ekonomskih krugova i određenih kantona s poreznom autonomijom. Naime, u Švicarskoj se kantoni međusobno utrkuju koji će pružiti veće porezne olakšice i time privući što veći broj bogatih da baš kod njih štedi novac.

Švicarska ministrica financija Eveline Widmer-Schlumpf rekla je da ekstra porezi za bogataše nisu potrebni jer se u Švicarskoj sve odvija na fer i transparentan način te da već postoji pravilo da se više oporezuju oni koji imaju veće zarade.

Ovim prijedlogom zakona se traži da na godišnji prihod od 250 tisuća švicarskih franaka minimalni porez bude 22 posto. Bude li usvojen, zakon će se odnositi na svih 26 kantona, pa će tako i oni s posebnim statusom, gdje je porezna stopa čak dva puta niža nego u Zuerichu, morati povinovati ovoj odluci i podignu porezne stope.

Podrška planu ovog zakona opala je u prethodnih nekoliko sedmica s 58 na 46 posto, najviše zahvaljujući apelima švicarskih dužnosnika da bi ovaj plan mogao otjerati veliki broj bogatih direktora, a i njihove tvrtke i poslove zajedno s njima.

Stručnjaci za nekretnine su se također umiješali u ovaj spor i stali na stranu vlade, govoreći da će zakon dodatno opteretiti bogate koji će u tom slučaju morati da odvajaju velike sume novca na plaćanje poreza.

Zbog toga bi i cijena kvadrata pala. Kao primjer se navodi da će vrijednost vile Rogera Federera, koji živi u gradu Wollerau u kantonu Schwyz, pasti i do 27 posto, prenosi The Guardian.