Svijet
0

U sukobu vojske i narkodilera u Meksiku troje mrtvih

FENA
Meksički vojnici i policajci ubili su tri narkodilera tokom žestokog sukoba u mjestu Rio Bravo, blizu granice sa Sjedinjenim Državama.

Vojnici su se sukobili sa dvadesetak naoružanih muškaraca kada su bili napadnuti granatama nakon pretresa kuće koju su ovi koristili za krijumčarenje droge, ispričali su očevici agenciji Reuters.

U okršaju koji se dogodio u ponedjeljak poginula su tri naoružana dilera, deset vojnika i policajaca je ranjeno, a deset osoba je uhapšeno, saopćile su sigurnosne snage.

Moćni zalivski kartel i njegovo zloglasno naoružano krilo "Zetas" su veoma uticajni u zoni uzduž meksičko-američke granice sjeverno od industrijskog grada Montereya.

Otkad je došao na vlast prije godinu dana, meksički predsjednik Felipe Calderon mobilizirao je oko 25.000 vojnika i policajaca u borbi protiv organiziranog kriminala i narko-kartela.

Nakon ubistva jednoga poznatog lokalnog političara u decembru, Calderon je poslao u Rio Bravo tri hiljade vojnika i policajaca.

U TV obraćanju naciji u ponedjeljak Calderon se zakleo da će "iskorijeniti kriminal". On je pozvao meksičke lokalne vlasti, često optužene za korupciju i za veze s bandama krijumčara droge, da pomognu vlastima.

Usprkos Calderonovoj vojnoj "kampanji" protiv narkodilera, u 2007. godini u Meksiku je zabilježeno 2.500 ubistava povezanih s drogom.