Svijet
0

U sukobu sa jemenskim snagama ubijeno 20 pobunjenika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje 20 šiitskih pobunjenika poginulo je u sukobima sa oružanim snagama Jemena na sjeveru zemlje, samo dan pošto su pobunjenici objavili da prihvataju uvjete vlade o primirju, javili su danas jemenski mediji.

Sukobi su izbili u sjevernim provincijama Malahid i Sada, a među ubijenima je i jedan od lidera pobunjenika, Abu Malik, koji je bio zadužen za obuku, objavio je list jemenskog Ministarstva odbrane.

Vođa jemenskih šiitskih pobunjenika Abdul Malik al Huti proglasio je u subotu primirje sa vladinim snagama, ističući da su prihvaćeni vladini uvjeti za primirje, prenio je Reuters.

"Kako bi se izbjeglo uništavanje civila, ističemo naše prihvatanje pet tačaka", neophodnih za primirje, naveo je Huti u zvučnoj poruci postavljenoj na Internetu.

Vladini uvjeti su povlačenje pobunjenika, uklanjanje njihovih kontrolnih punktova, uvid u stanje otetih stranaca, vraćanje zaplijenjene vojne i civilne opreme i nemiješanje u poslove lokalnih vlasti.

Huti je naveo da su pobunjenici do sada u tri navrata pokretali inicijativu za okončanje sukoba, ali ih je vlada odbijala.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice je saopćila da se sukobi sa sjevera Jemena šire na ostatak zemlje, najsiromašnije u arapskom svijetu, i da se broj interno raseljenih lica, koja bježe pred nasiljem, popeo na 250.000.