Svijet
0

U sukobu palestinskih frakcija Washington podržava predsjednika Abbasa

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas uživa potpunu podršku Sjedinjenih Država u nastojanjima da se okončaju sukobi dviju suprotstavljenih palestinskih frakcija.

Državna tajnica Rice dodala je da je Mahmud Abbas postupio u skladu sa svojim nadležnostima kada je u četvrtak otpustio premijera Ismaila Haniyeha i njegovu tri mjeseca staru vladu, te proglasio vanredno stanje.

Čelnica američke diplomatija razgovarala je telefonski s Mahmudom Abbasom neposredno prije njegove jučerašnje odluke o uvođenju vanrednog stanja.

Državno tajništvo je u stalnom kontaktu s arapskim zemljama u vezi sa zajedničkom pomoći predsjedniku Abbasu, prenijela je VoA.

Palestinski pokret Hamas objavio je da su njegovi borci u Pojasu Gaze u četvrtak uvečer zauzeli kompleks zgrada u kojem se nalaze uredi predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, koji je čelnik Hamasu protivničkog Fataha.

Mahmud Abbas se nalazi na Zapadnoj obali, koju još uvijek kontrolira njegov Fatah. Inače, Mahmud Abbas je u četvrtak oduzeo premijerski mandat Ismailu Haniyehu, čelniku Hamasa, koji je međutim izjavio da je riječ o 'brzopletoj odluci' te da njegova vlada nastavlja s radom.

U sukobima između boraca Hamasa i Fataha posljednjih je dana poginulo najmanje 90 ljudi.