Tunis
0

U sukobu demonstranata i bezbjednjaka poginule četiri osobe

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje četiri osobe su poginule, a šest je ranjeno u sukobu demonstranata i snaga bezbjednosti u Tunisu tokom socijalnih nereda, koji već skoro mjesec dana potresaju zemlju, rekli su očevici.

Aktivista radničkog sindikata Belgačem Sajhi rekao je da su snage bezbjednosti otvorile vatru na demonstrante u Tali, u regionu Kaserine, dodajući da su žrtve starosti između 17 i 30 godina.

Šest povrijeđenih lica je u kritičnom stanju u oni su u bolnici u regionalnoj prijestonici Kaserini, navodi isti izvor.

Drugi neimenovani očevidac rekao je da su noćas izbili sukobi u Kaserinu tokom kojih je ubijeno jedno 12-godišnje dijete.

Demonstranti su u gradu Tala u petak zapalili banku i upravne zgrade, rekao je vođa sindikata Sadok Mahmudi Frans presu.

"Vojska je raspoređena juče oko javnih zgrada", rekao je Mahmudi, dodajući da je ovo prvi put da je vojska poslata na ovakav zadatak od početka talasa socijalnih nemira.

Protesti, koji su izbili sredinom decembra zbog visoke stope nezaposlenosti među omladinom, proširili su se iz centralnog grada Sidi Bouzida u druge dijelove zemlje.
Demonstracije se većinom održavaju u unutrašnjosti zemlje koja je siromašnija od bogatijih priobalnih dijelova.

Glavni radnički sindikat Tunisa, za koji kritičari kažu da je blizak vladi, osudio je vlasti zbog surovog odgovora na socijalne nemire.

Nekoliko stotina članova Generalnog radničkog sindikata okupilo se u prijestonici da minutom ćutnje odaju poštu najmanje pet lica ubijenih od početka nemira prošlog mjeseca.

Demonstracije su počele prošlog mjeseca nakon što se 26-godišnji Mohamed Bouazizi, ulični prodavac voća i povrća u gradu Sidi Bouzid, zapalio nakon što mu je policija zaplijenila robu. On je umro prošle sedmice u bolnici.