Mogadishu
0

U sukobima vojske i militanata ubijeno 16 osoba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Islamistički pobunjenici tokom noći su ispaljivali minobacačke granate na predsjedničku palatu u somaliskoj prijestonici, izazivajući uzvratnu vatru vojske a u sukobima je ubijeno najmanje 16 osoba, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici i mještani.

U nasilju u posrnuloj zemlji Roga Afrike od početka 2007. ubijeno je oko 21.000 osoba i protjerano je iz svojih domova još 1.5 miliona, izazivajući jednu od najvećih humanitarnih kriza na svijetu.

Pobunjenici iz tvrdokorne grupe Al-Shabaab, za koju tvrdi da je podružnica Al-Qaide u Somaliji, redovno otvaraju vatri na palatu Vila Somalija iz drugih djelova Mogadishua. Vojnici iz palate često uzvraćaju vatrom.

Mještani i medicinski zvaničnici izjavili su da je nekoliko granata pogodilo sjeverni tržni centar grada za trgovinu stokom, Suqa Holaha.

"Najmanje 16 osoba je ubijeno i 71 osoba je ranjena u četiri kvarta Mogadishua", izjavio je Reutersu Ali Yasin Gedi, potpredsjednik "Elman" organizacije za mir i ljudska prava.

Somalija skoro dvije decenije nema efektivne centralne vlade što je dovelo do jačanja uticaja ratnih vođa, teško naoružanih milicija i pirata koji teroriziraju brodove kod njenih obala.

Zapadne sigurnosne agencije tvrde da je zemlja postala raj za islamske militante, uključujući i strane džihadiste, koji koriste njenu teritoriju za planiranje napada širom regije i van nje, prenose u ponedjeljak agencije.