Kirgistan
0

U sukobima Uzbeka i Kirgiza 80 mrtvih i 1.063 povrijeđenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 80 osoba je poginulo i 1.063 povrijeđeno u sukobima Uzbeka i Kirgiza na jugu Kirgistana, pokazuju najnoviji službeni podaci.

Pucnji iz vatrenog oružja čuju se na ulicama Džalal-Abada i Bazar-Kurgana, mjesta u blizini Oša na jugu zemlje u kojem su u četvrtak navečer izbili sukobi.

Jedan lokalni političar tvrdi da je grupa od oko 400 Uzbeka prevrtala i palila automobile a da je u pucnjevi ubijen policijski oficir. Stanovnici Džalal-Abada kažu da im u pomoć stižu naoružani Kirgizi iz okolnih područja.

Kirgistanska vlada objavila je u subotu da je redarstvenim snagama dopustila da bez upozorenja pucaju na grupe koje imaju vatreno oružje.

Evropska komisija je u subotu najavila da će u Kirgistan poslati humanitarnog stručnjaka radi procjene stanja i organiziranja novčane pomoći. Komisija dodaje da prema podacima uzbekistanskog Crvenog križa najmanje 6.000 osoba bježi iz Kirgistana u susjedni Uzbekistan.

  • Neki su Uzbeci, ali većina su Kirgizi koji bježe pred sukobom, rekla je evropska povjerenica za humanitarnu pomoć i krizna stanja Kristalina Georgieva, prenosi Hina.