Somalija
0

U sukobima ubijeno najmanje 12 osoba

FENA
Foto: AFP/YOUTUBE
Foto: AFP/YOUTUBE
Najmanje 12 osoba je ubijeno, a 17 ranjeno u sukobima u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, pošto su islamistički pobunjenici napali vladine snage sigurnosti i mirovne snage Afričke unije (AU), prenosi u srijedu Reuters izjave svjedoka.

Iz bolnica, u koju su dopremljena tijela žrtava, saopćeno je da je ubijeno najmanje osam osoba, a 17 ranjeno.

Pobunjenici su tokom noći napali nekoliko baza snaga sigurnosti kraj strateški važne raskrsnice u somaliskoj prijestolnici, što je dovelo do razmjene vatre u kojoj je ispaljeno više minobacačkih projektila.

Svjedoci navode da su trupe AU-a kasnije ispalile rakete na pijacu Bakara koja je već dugo vremena u rukama pobunjenika.

Administracija predsjednika Šeika Sharifa Ahmeda, koja ima podršku međunarodne zajednice, suočena je sa žestokim napadima pobunjenika zbog čega je vlada planirala da u skorije vrijeme pokrene opsežnu operaciju na njihova uporišta.

Veći dio Somalije i dalje se nalazi u rukama glavne pobunjeničke grupe Al Shabab, koju SAD smatraju saveznikom međunarodne terorističke organizacije Al-Qaide u Somaliji, podsjetila je britanska novnska agencija.

U sukobima između pobunjenika i snaga sigurnosti život je od 2007. izgubilo više od 18.000 Somalijaca, a njih oko 1,5 miliona bilo je primorano da napusti svoje domove u ovoj zemlji na istoku Afrike.