Libija
0

U sukobima u Misrati poginulo najmanje 25 ljudi

FENA
U žestokim sukobima pobunjenika i vladinih snaga u Misrati u subotu je poginulo najmanje 25, a ranjeno 100 ljudi, što je dvostruko više nego prosječnih dana, kazao je ljekar Khalid Abu Falra iz glavne privatne klinike u tom gradu.

Misrata, koja se nalazi na sjeverozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prijestolnice Tripolija, nalazi se pod opsadom snaga lojalnih libijskom vođi Muammeru al Gaddafiju već više od šest sedmica, javio je AFP.

U međuvremenu, ruski i grčki zvaničnici razgovarali su sa predstavnicima libijske vlade o prekidu vatre, prenio je Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je libijskom premijeru Al-Bagdadi Ali Al-Mahmudiju da bi Moskva mogla poslati promatrače koji će nadgledati prekid vatre i pomoći u pronalaženju mirnog rešenja krize.

Mahmudi je razgovarao i sa grčkim premijerom Georgesom Papandreouom i tom prilikom ponovio da će Libija poštovati rezolucije Ujedinjenih nacija, kao i da je spremna da prihvati mirovnu inicijativu Afričke unije.

Kremlj je saopćio da ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i Papandreu pokušavaju da pomognu u rješavanju sukoba u Libiji i da su spremni da posreduju u smirivanju situacije, prenijela je ruska agencija Interfax.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gaddafijevog režima.