Svijet
0

U sukobima u Libanu jedno mrtvo, sedmero ranjenih

FENA
Jedna osoba je ubijena, a sedam ih je ranjeno u utorak na sjeveru Libana, u sukobima između pripadnika islamističke grupe libanske opozicije i pristalica Saada Haririja, lidera parlamentarne većine, saopćila je policija.

Radi se o prvom težem incidentu otkako je u petak u ponoć istekao mandat bivšem predsjedniku Emilu Lahudu, te je ostalo upražnjeneno njegovo mjesto, jer parlament nije uspio izabrati njegovog nasljednika.

Pripadnici Pokreta islamskog ujedinjenja (sunitski prosirijski fundamentalisti) i Brigada iz Tripolija, nove grupe naklonjene Haririju, razmijenili su vatru u kvartu Abi Samra u Tripoliju, saopćila je policija.

Ubijen je Nawwaf Haidar, član Pokreta islamskog ujedinjenja, a sedam osoba je ranjeno i hospitalizirano, naveo je isti izvor i precizirao da je vojska raspoređena u toj zoni i da je uspostavljen mir.

Iako su se razni libanski lideri angažirali da konsenzusom dođu do predsjednika, posljednjih dana nije zabilježen pomak, dok je sjednica parlamenta, već pet puta odgađana, zakazana za petak.

Mnogi se plaše da se kriza ne pretvori u novo nasilje u zemlji rastrganoj građanskim ratom od 1975. do 1990.