Svijet
0

U sukobima na sjeverozapadu Pakistana najmanje 32 mrtvih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U sukobima provladinih pripadnika pakistanskih plemena s militantima, te u napadima pakistanskog zrakoplovstva u subotu na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje 32 ljudi, većinom islamističkih pobunjenika, rekli su dužnosnici službi sigurnosti.

Vojni zrakoplovi napali su skrovišta talibanskih militanata u Orakzaiju, jednom od sedam okruga pakistanske plemenske regije na granici s Afganistanom i ubili najmanje deset pobunjenika.

"Neutvrđen broj terorista je ranjen a zračni su udari uništili njihovih pet skrovišta i logore za obuku", rekao je agent obavještajnih službi tražeći da ostane neimenovan, prenosi agencija DPA.

Zračni napadi izvršeni su dok pakistanske snage planiraju ofanzivu u okrugu.

Vjeruje se da su se u tom području sklonile stotine talibana u bijegu pred vojnim operacijama u susjednoj regiji Južni Waziristan.

Ofanziva u Waziristanu je primorala još stotine pobunjenika da prijeđu u plemenski okrug Kuram gdje je lokalno stanovništo ustanovilo laškar odnosno plemensku miliciju za borbu protiv pobunjenika.

U subotu, u središnjem dijelu Kurama, sukobili su se deseci pripadnika plemenske milicije i talibani razmjenjujući vatru iz ručnih bacača raketa i minobacača.

Borbe su započele kad su islamistički pobunjenici napali pripadnike laškara, ubili dvojicu i zapalili njihove kuće.

"Prema informacijama koje smo dosad dobili u borbama koje još traju, ubijeno je 20 islamskih militanata i dvojica pripadnika laškara", rekao je drugi pripadnik obavještajnih službi, također pod uvjetom da ostane neimenovan, izvijestila je agencija DPA.

Oko 3.000 starješina koji predstavljaju 20 velikih paštunskih plemena u plemenskoj regiji i sjeverozapadnoj graničnoj pokrajini sastali su se u subotu u Pešavaru da bi razgovarali o borbi protiv talibana.

U završnoj deklaraciji skupa predstavnici plemena su od vojske zatražili da slomi talibane, izvjestio je Reuters.