Tajland
0

U sukobima jedna osoba poginula i 20 povrijeđeno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U sukobima između antivladinih demonstranata i snaga sigurnosti u centru Bangkoka, u petak je poginula jedna osoba a 20 ih je povrijeđeno, uključujući dva novinara, saopćila je spasilačka služba u tajlandskoj prijestonici.

Sukobi su u petak ponovo izbili između vojske i demonstranata, takozvanih "crvenih košulja", koji su zaposjeli poslovni centar Bangkoka poslije sinoćnjih okršaja u kojima je takođe jedna osoba poginula, a teško povrijeđen jedan general koji je prešao na stranu demonstranata.

U današnjim neredima hicima iz vatrenog oružja pogođena su dva novinara, jedan Kanađanin koji radi za francusku televiziju France 24 i jedan tajlandski snimatelj.

Današnji sukobi odigravaju se blizu poslovnog centra grada koji su demonstranti zauzeli i drže blokiranim više nedjelja.

U tom dijelu nalaze se američka i japanska ambasada, a u blizini su i ambasade Velike Britanije, Novog Zelanda i Holandije, a one su u petak sve zatvorene.

Dvije osobe su poginule i 20 je ranjeno u nasilju od četvrtka uvečer, prenose agencije.

Bivši tajlandski premijer u izgnanstvu Thaksin Shinavatra pozvao je vladu da povuče vojsku i da obnovi pregovore s "crvenokošuljašima".

Shinavatra vjeruje da je političko rješenje još moguće i da tajlandski premijer Abhist Vejjajiva može da izbjegne nove žrtve i spasi zemlju.

On je vladao Tajlandom više od pet godina i zbačen je u vojnom udaru 2006. godine bez proljevanja krvi. Od 2008. živi u izgnanstvu, najviše u Dubaiju, da bi izbjegao služenje dvogodišnje kazne zatvora zbog finansijskih malverzacija.

Njegove pristalice "crvene košulje" od sredine marta demonstriraju u Bangkoku zahtijevajući ostavku premijera i nove izbore.