Najnoviji bilans žrtava
0

U sudaru vozova u Poljskoj 16 mrtvih i 54 povrijeđena putnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema najnovijem bilansu, u sudaru dva voza u mjestu Čalupki na jugu Poljske, sinoć je poginulo najmanje 16 osoba, a 54 putnika su povrijeđena, saopćio je portparol Hitne službe Pavel Fračak.

Fračak je kazao da je "upravo izvučena iz olupine voza 16. žrtva i da se ne može sa sigurnošću reći da je to posljednja sve dok ne budu detaljno pregledani smrskani vagoni". On je naglasio da je završena evakuacija povrijeđenih, prenosi Tanjug.

Uzrok ovog čeonog sudara, za koji je poljski ministar za saobraćaj Slavomir Novak rekao da se radi "o jednoj od najvećih željezničkih nesreća u posljednjih nekoliko godina", još nije poznat.

Poljska televizija TVN24 je javila da se na mjestu nesreće nalazilo 450 vatrogasaca, više desetina ekipa hitne pomoći i 100 policajaca, prenose agencije. Čitavu akciju spašavanja pomagala su i dva helikoptera.

Jedan voz je išao iz mjesta Pšemisl ka Krakovu i Varšavi a drugi u suprotnom pravcu iz Varšave za Krakov. Na televizijskim snimcima nesreće vide se vagoni koji su izletjeli iz šina i smrskani vagoni.