Pariz
0

U subotu Samit EU-a, Afričke unije i Arapske lige o Libiji

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Samit Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige o Libiji održat će se u subotu u Parizu, u prisustvu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, izjavio je u petak Hisham Yussef, direktor ureda lidera panarapske organizacije Amr Mussa.

"Arapska liga je dobila poziv od Francuske da učestvuje u radu samita između Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige koji će se održati u subotu i trajat će samo jedan dan, a na kojem će se razmotriti situacija u Libiji i način na koji se može s njom suočiti u svjetlu posljednje rezolucije UN-a", izjavio je Yussef.

"Mussa će sutra putovati u Pariz, nakon glasanja na referendumu o amandmanima na ustav u Egiptu, kako bi uzeo učešća u radu samita kojem će prisustvovati Ban Ki-moon", dodao je on.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je prošle sedmice najavio da će se samit između EU-a, AU-a i Arapske lige o libijskoj krizi održati "narednih sedmica".

Libije je objavila u petak da prekida sve vojne operacije primjenjujući rezoluciju koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a tokom prethodne noći, a koja je otvorila put zračnim udarima u Libiji.