Svijet
0

U subotu regionalna konferencija Igmanske inicijative

FENA
Regionalna konferencija pod nazivom "Tranzicijske zemlje: između sjećanja na socijalnu državu i rastuće socijalne isključenosti" održat će se u subotu u Zagrebu u organizaciji nevladinih organizacija iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije okupljenih u sklopu Igmanske inicijative.

Igmanska inicijativa, čiji je suosnivač Građanski odbor za ljudska prava, prati negativne popratne procese ubrzanog i često stihijskog uvođenja neoliberalizma u tranzicijskim zemljama, pojave kao što je marginalizacija socijalnih prava građana i sve veću socijalnu isključenost te žele o tome senzibilizirati javnost i političke stranke.

Igmanska inicijativa osnovana je u studenome 2000. u Zagrebu. Projekt su pokrenule tri nevladine organizacije iz Hrvatske, BiH i SR Jugoslavije - (GOLJP), Demokratska alternativa iz Sarajeva i Centar za regionalizam iz Novog Sada, a obuhvaća preko stotinu različitih nevladinih organizacija iz tih triju zemalja.

Projekt je dobio ime u spomen na odlazak skupine aktivista nevladinih organizacija iz Srbije i Crne Gore u opkoljeno, bombardirano Sarajevo u travnju 1995. i to pješice preko planine Igman, čime su željeli izraziti svoj prosvjed protiv ratnog ludila.

Cilj projekta je pomirba, uspostava i normalizacija odnosa u područjunpolitike, gospodarstva i kulture između triju zemalja, kao i uvođenje europskih standarda u odnosima u cijeloj regiji radi njezinog bržeg uključivanja u euroatlantske integracije.

Inicijativa je dosad održala nekoliko konferencija u Novom Sadu, Sarajevu i Dubrovniku, Kotoru, Beogradu i Zagrebu.