Afganistan
0

U subotu objava rezultata glasanja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanski izborni zvaničnici kazali su u subotu da će objaviti rezultate redsjedničkih izbora, zasjenjenih optužbama za prevaru, nakon što je prebrojano 99 posto glasova.

Afganistanci su glasali 20. augusta na drugim predsjedničkim izborima u zemlji, koje je obilježio loš odziv i navodi o prevari širokih razmjera, javio je AFP.

"Danas ćemo objaviti rezultate nakon 99 posto prebrojanih glasova", kazao je Noor Mohammad Noor, glasnogovornik Nezavisne izborne komisije (IEC).

"Jedan procent još nije obrađen, nije unesen u sistem", dodao je on.

IEC se nadao da će rezultate objaviti početkom septembra, ali je rok pomjeren zbog istrage navoda o prevari i ponovnog brojanja nekih glasova.

Pobjednik, koji mora imati više od 50 posto glasova, neće biti zvanično proglašen dok se ne razriješe pitanja o mogućim neregularnostima.

Finalni rezultati trebali bi biti objavljeni 17. septembra, ali IEC upozorava da bi čak 500.000 glasačkih listića moglo biti predmetom provjere, koja bi mogla trajati sedmicama.

Prema već prebrojanim listićima iz 83 izborna mjesta, predsjednik Hamid Karzai vodi sa 54 posto glasova, dok njegov suparnik Abdullah Abdullah ima manje od 30 procenata.