Velike gužve
0

U štrajku radnici londonskog metroa

FENA
Foto: Politics.co.uk
Foto: Politics.co.uk
Radnici na održavanju mreže podzemne željeznice u Londonu su danas stupili u štrajk kao odgovor na planove poslodavaca, što je značajno pogodilo korisnike metroa u britanskoj prestonici.

Oko 200 radnika kompanije "Alstom-Metro", zaposlenih na linijama londonskog metroa "Džubili" i "Nordern", sinoć su započeli štrajk zbog plata, što je danas tokom jutarnje gužve izazvalo kašnjenja, saopćio je sindikat RMT.

Londonski metro sistem će, međutim, postati gotovo paralizovan kad do kraja dana u 24-satni štrajk stupi oko 10.000 članova sindikata RMT i TŠA, od zaposlenih na stanicama podzemne željeznice do vozača.

U saopčenju RMT-a se navodi da je odluka o drugom štrajku donesena u znak protesta protiv plana za otkaz 800 radnika na stanicama i zatvaranje određenog broja kioska za kupovinu karata. Operater metroa "London underground" je saopćio da je cilj mjera da se osoblje rasporedi na efikasniji način.

Matična kompanija "London undergrounda", "Transport for London" (TfL), navodi da će za vrijeme trajanja štrajkova biti poremećen rad većine linija, ali ta firma planira da realizuje što veći broj polazaka vozova. TfL je ipak savjetovao građane da umjesto metroa što više koriste bicikle i autobuse.