Svijet
496

U Štokholmu program povodom Dana bijelih traka

Piše: E. A.
Larisa Aganović
Larisa Aganović
APU mreža iz Štokholma u saradnji s Bošnjačkim kulturnim centrom, organizirat će u nedjelju u glavnom gradu Švedske prigodan program povodom međunarodnog Dana bijelih traka, potvrdila je za Klix.ba, Larisa Aganović, članica APU mreže.
"Obilježeni ožiljcima rata i podstaknuti trenutnom situacijom u Prijedoru, bosanskohercegovačka udruženja sa sjedištem u Švedskoj žele ovim putem odati počast svim nedužnim žrtvama stradanja. Simboličnim stavljanjem bijelih traka želi se skrenuti pažnja na ustrajno negiranje zločina od strane srpskih vlasti u Prijedoru“, kazala je Aganović.

Ona dodaje da se na ovaj način želi poslati poruka kako fašističke ideje nisu nestale kroz historiju i da je njihovo prisustvo osjetno i u današnjem društvu kako u Evropi, tako i u Bosni i Švedskoj.

"Gosti programa su Satko Mujagić, bivši logoraš logora Omarske, Emerich Roth, bivši logoraš iz logora Aušvic, Mona Sahlin, nacionalni koordinator u borbi protiv nasilnog ekstremizma i Haris Grabovac iz Fondacije Expo. Planirana je i panel diskusija koju će voditi Negra Efendić, novinar SvD a pripremljena je i izložba fotografija masovnih grobnica iz Bosne i Hercegovine“, najavila je Larisa Aganović.

Podsjetimo, 31. maja 1992 vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su izdale naredbu svom nesrpskom stanovništvu da obilježi kuće bijelim zastavama ili čaršafima a da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

To je bio početak kampanje istrebljenja, u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i učinjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.