ICTY
0

U srijedu odluka o Karadžićevom odbacivanju optužnice

FENA
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) dozvolilo je u ponedjeljak tužilaštvu da se do srijede 4. februara izjasni o odgovoru bivšeg predsjednika Republike srpske Radovana Karadžića na prijedlog izmijenjene optužnice u kojem je Karadžić odbacio sve navode.

Nakon što tužilaštvo dostavi sudskom vijeću stav u povodu Karadžićeva odgovora, vijeće kojim predsjedava sudac Christoph Flügge pristupit će razmatranju optužnice, odnosno odlučivat će o njenom stupanju na pravnu snagu, saopćio je ICTY.

Karadžić je u odgovoru, koji nosi datum 28. januar, odbacio kao neistinite sve navode iz prijedloga izmijenjene optužnice koju je protiv njega podnijelo haško tužilaštvo krajem septembra prošle godine.

"Republika Srpska nikada nije imala za cilj protjerivanje ili ubijanje bosanskih muslimana i Hrvata, niti je imala namjeru da ih uništi", naveo je Karadžić u odgovoru, i istaknuo da su neistinite tvrdnje na kojima počiva izmijenjena optužnica.

Karadžić je naveo kako želi dokazati da su neistiniti svi navodi prijedloga optužnice prema kojima je on kao bivši predsjednik RS-a optužen za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini tokom rata 1992.–1995.

Prijedlog optužnice, prema Karadžićevom mišljenju, konfuzno povezuje događaje na prostoru BiH, pa bi suđenje prema takvoj optužnici moglo trajati godinama, što je, kako je naveo, bio slučaj i sa suđenjem bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, prenio je Tanjug.

Važeća haška optužnica protiv Karadžića sadrži 11 tačaka i tereti ga za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovječna djela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločine počinjene nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesrpskim civilima u Bosni tokom rata 1992.–1995. godine.

Karadžić je uhapšen 21. jula prošle godine u Beogradu nakon 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Haškom sudu.