Njemačka
0

U srijedu izbor novog predsjednika

FENA
Njemačka će u srijedu, u Saveznoj skupštini koja je njen ustavni organ, birati novog predsjednika države, a politički analitičari prognoziraju da bi kandidat vladajućih demohrišćana i liberala Christian Wulf (51) mogao da pobjedi kandidata opozicije Joachima Gaucka (70).

Kada bi Nijemci direktno mogli da biraju predsjednika, za Gaucka bi, međutim, glasalo više birača. Njega bi na mjestu šefa države željelo 42, a Wulfa šest posto manje, odnosno 36 posto birača, pokazuju u ponedjeljak ankete.

Kandidat vladajuće koalicije Wulf je političar Hrišćansko-demorkatske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel. On je sedam godina predsjednik vlade pokrajine Donja Saksonija i duže od deceniju jedan od četiri potpredsjednika CDU.

Gauck je bio sveštenik u Rostoku, borac za ljudska prava u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici i nekadašnji opunomoćenik njemačke vlade za dokumentaciju zloglasnog ''Stassija''.

Za njega se kaže da i u redovima vladajuće Demohrišćansko-liberalne kolicije uživa veliko poštovanje, pa se zato u atmosferi napetosti i prebrojavanja svakog glasa, očekuje izbor za 10. poslijeratnog njemačkog predsjednika.

Kada je riječ o njemačkom predsjedniku, on protokolarno stoji na čelu države, predlaže kancelara, imenuje i razriješava, potpisuje zakone, kao posljednja instanca i, ima na neki način zatadak ''političkog arbitra'', koji se ne iscrpljuje u dnevnopolitičkim temama i djeluje vanstranački, pa zato njegova riječ ima težinu na nivou nacionalnog.

Savezni predsjednik, po ustavu, mora biti Nijemac s pravom glasa i stariji od 40 godina. Predsjednik ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu ''kod kuće'' i u inostranstvu.

Predsjednik države se bira indirektno u Saveznoj skupštini, ustavnom organu zemlje koja se sastaje jednom u pet godina samo radi tog izbora.

Savezna skupština je ustavni organ, sastavljen od poslanika Bundestaga (donji dom parlamenta) i istog broja predstavnika 16 njemačkih pokrajina.

U ovom sazivu nemački Bundestag ima 622 poslanika, a Savezna skupština dvostruko više -1.244 člana, prenosi Tanjug.