Belgija
0

U srijedu i četvrtak sahrane poginulih u nesreći u Švicarskoj

FENA
Autobus nakon nesreće (Foto: AFP)
Autobus nakon nesreće (Foto: AFP)
Belgija se u tuzi priprema da se oprosti od 22 djece i šestoro odraslih poginulih u autobskoj nesreći u Švicarskoj, koji će biti sahranjeni u srijedu i četvrtak.

Kraljevska palata je saopćila da će kralj Albert II i kraljica Paola prisustvovati sahranama, a gradonačelnik Lomela je najavio dolazak holandske kraljevske porodice.

Među nastradalima je bilo i šestoro holandske djece.

U Lomelu će na zajedničkoj ceremoniji u srijedu biti sahranjeno 15-oro djece i dvoje odraslih, a u četvrtak u Luvenu će se obaviti sahrana sedmoro djece iz tog kraja, prenosi AFP.

"Komemoraciji u Crkvi sv. Petra prisustvovaće porodice i prijatelji, članovi školske zajednice, a kamerama neće biti dozvoljen ulazak u crkvu", rekao je otac Dikr de Gendt, prenosi agencija Belga.

Dodao je da će ispred crkve biti montirana dva velika ekrana.

Sahrane jednog nastavnika, dva vozača i još jedne odrasle osobe obaviće se u krugu porodice.

Većina od 24-oro povrijeđene djece vratila se kući u četvrtak i petak.

"Jedna od četiri ozbiljno povrijeđenih djevojčica prebačena je u subotu u bolnicu u Belgiji, a ostale tri djevojčice, od kojih su dvije u vještački izazvanoj komi", ostaće u bolnici u Lozani, rekao je predstavnik belgijskog ministarstva zdravlja.

Većina belgijskih listova u subotu je na naslovnim stranama objavila fotografije vojnika kako iz dva vojna aviona iznose male bijele kovčege.

Švicarski tužilac koji vodi istragu o uzrocima nesreće kaže da vozač nije bio u pijanom stanju, niti bolestan.

Vjeruje se da je autobus koji je prevozio 46-oro djece, četiri nastavnika i dva vozača, udario u ivičnjak prije nego što se zabio u zid tunela.

Istražitelji još uvijek ispituju da li su uzrok nesreće tehnički problemi autobusa ili ljudska greška.