Svijet
0

U Srbiji podignuta optužnica protiv 15 vehabija

FENA
Specijalno tužilaštvo za organizirani kriminal u Beogradu podignulo je optužnicu protiv 15 vehabija iz Novog Pazara, saopćilo je u petak to tužilaštvo. Osim dvojice vehabija, ostalih 13 je u pritvoru, a pored optužnice za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja, jedan je osumnjičeni optužen i za ubistvo u pokušaju.

Optužnica za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja podignuta je protiv Senada Ramovića, Jasmina Smailovića, Adnana Hota, Nedžada Memića, Fuada Hodžića, Mirsada Prentića, Erhana Smailovića, Senada Vejselovića, Vahida Vejselovića, Mehmedina Koljšija, Huseina Čuklja, Aldina Pulića, Bekta Memića, Safeta Bećirovića i Damira Berbe.

Ramović se tereti i za ubistvo u pokušaju.

Dio optuženih uhapšen je 16. marta blizu kampa na planini Ninaji kod Novog Pazara i tom prilikom je nađena velika količina oružja, municije, eksplozivnih sredstava, vojne opreme, sanitetskog materijala i hrane.

Svi optuženi, osim Admana Hota i Nedžda Memića koji su u bijegu, u pritvoru su.

Nakon hapšenja vehabija na planini Ninaji ministar policije Dragan Jočić izjavio je da je država odlučna u sprečavaju terorizma i da akcija razotkrivanja kampa vehabija u općini Sjenica i hapšenje četvorice pripadnika te grupe pokazuje spremnost državnih organa da spriječe svaki oblik nasilja i terorizma.

On je istaknuo da ugrožavanje islamske zajednice na teritoriji Srbije policija tretira kao "napad na državu Srbiju i napad na svakog njenog građanina".

Poznavaoci radikalnog islama, prenosi Tanjug, koji je poznatiji kao vehabizam, kažu da su pripadnici te organizacije najveća prijetnja stabilnosti Balkana.