Svijet
0

U Somaliji glad i smrt prijete djeci

FENA
Hiljadama dječaka i djevojčica prijeti smrt zbog gladi koja je zavladala u središnjim i južnim regijama Somalije uništene 16-godišnjim građanskim ratom, upozorio je u srijedu UNICEF.

"Od pothranjenosti pati 83.000 djece u središnjem i južnom dijelu Somalije", navodi se u saopćenju agencije Ujedinjenih nacija. Od teške pothranjenosti pati 13.500 djece koja bi mogla umrijeti.

"Pothranjenost nije ništa novo u Somaliji. Međutim, tako kritična razina u regiji poznatoj kao žitnica zemlje je alarmantna", naglašava UNICEF i ističe da bi nastavak nasilja u Mogadishu mogao izazvati nova pomjeranja stanovništva.

Od januara broj Somalijaca kojima treba humanitarna pomoć je porastao od milion na 1,5 miliona, navodi isti izvor. U zemlji ima oko 10 miliona stanovnika.

Somalijske vladine snage, koje podržavaju etiopski saveznici i mirovne snage Afričke unije, ne mogu zaustaviti gerilu koja prevodi pobunjenike među kojima su islamski ekstremisti protjerani iz Mogadisha prije osam mjeseci.

Vlada u tranziciji formirana prije tri godine ne može kontrolirati zemlju kojom su od 1991. godine, nakon pada predsjednika Mohameda Siada Barre, upravljali klanovi, što je i obilježilo početak građanskog rata koji još traje.