Svijet
141

U Sočiju užurbano istrebljuju pse lutalice prije početka Olimpijade

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Grad Soči je unajmio privatnu firmu da ubije što više pasa lutalica prije Zimskih olimpijskih igara.

Opisujući ove životinje kao "biološko smeće" vlasnik firme je priznao kako pri izvršenju ovog zadatka koriste otrov i zamke, a sve sa ciljem da se Soči riješi pasa lutalica prije dolaska turista i sportista na Olimpijadu koja počinje sljedećeg petka.

Vijest će, dakako, razljutiti aktiviste za prava životinja koji su mislili da su zvaničnici u Sočiju odustali od planova za istrebljenje pasa lutalica, nakon protesta prošle godine.

Govoreći za ABC News, vlasnik firme Aleksej Sorokin je ustvrdio da su psi lutalice realna opasnost za Igre.

"Zamislite da tokom Olimpijade ski skakač sleti velikom brzinom na stazu, a pred njim se pojavi pas lutalica. To bi bilo smrtonosno", kazao je on.

Naveo je kako se on zalaže za to da ljudi hodaju ulicama bez straha da će ih psi napasti. Iako je negirao okrutnost prema životinjama, Sorokin je priznao da njegova firma uglavnom koristi otrov i zamke da ubije pse, a onda je kazao kako su ti psi biološko smeće.

Inače, njegova firma je samo jedna od onih koje se u Rusiji bave istrebljenjem pasa lutalica. U glavnom gradu Moskvi, postoje stalni problemi između aktivista i građana "lovaca na pse" koji ostavljaju otrovano meso u parkovima gdje se psi lutalice najčešće okupljaju.