Svijet
0

U sočiju Bush i Putin posljednji put kao predsjednici

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush doputovat će danas u posjetu Rusiji, gdje će u crnomorskom ljetovalištu Sočiju imati neformalni susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u nedjelju će biti održan zvaničan dio razgovora o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima.

Prema najavama u Moskvi, lideri dviju zemalja razmotrit će pitanja strateške stabilnosti, prije svega američke planove o instaliranju proturaketne odbrane u Evropi i razgovarati o zaoštrenim međunarodnim problemima.

Pomoćnik ruskog predsjednika Sergej Prihodko najavio je da će biti sveden bilans bilateralne saradnje, i naznačeni pravci kao "strateški okvir" ili "mapa puta" za daljnju saradnju, o čemu će, kako se najavljuje, biti izdan zajednički dokument nakon susreta.

Analitičari ocjenjuju da je susret Busha i Putina prilika da se izglade razlike između dvije zemlje u brojnim pitanjima s međunarodne scene, jer su lideri dviju zemalja zainteresirani da svojim nasljednicima predaju nasljeđe manje opterećeno padom povjerenja između dvije nuklearne zemlje učestalim nagoveštajima povratka hladnog rata.

Sam Putin je u Bukureštu rekao da je u petak na samitu Vijeća Rusija-NATO problem američkog "raketnog štita" spomenut uzgred i kako očekuje da će glavna diskusija biti u Sočiju.

Rusija instaliranje američke proturaketne odbrane u Češkoj i Poljskoj shvata kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, dok je Bush i u Rumuniji ponovio da "štit" nije usmjeren protiv Rusije, već protiv "nekih režima na Bliskom istoku".

Ruski predsjednik je ocijenio da je američki prijedlog za smanjenje ruske zabrinutosti lošiji od ruskoga, koji podrazumijeva zajedničke analize raketnih prijetnji, zajedničko stvaranje strukture buduće strateške proturaketne odbrane kojoj će svi učesnici imati ravnopravan pristup, i formiranje dvaju centara za razmjenu operativnih informacija - u Moskvi i Bruxellesu.

Govoreći o Sporazumu o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE), koji je Rusija prošle godine suspendirala zbog odbijanja zemalja članica NATO-a da ratificiraju njegovu prilagođenu verziju iz Istanbula, Putin je odbacio insistiranje zapadnih partnera na ispunjavanja tzv. istanbulskih obaveza.

Prema njegovim riječima, Rusija je bila obavezna po istanbulskom sporazumu da zatvori dvije baze u Gruziji i da se o drugim dvjema dogovori - što je učinjeno, a da je u Moldaviji, tačnije otcijepljenom Pridnjestrovlju, bila obavezna da iznese ili uništi teško naoružanje.

"Mi smo to učinili, to je potvrđeno aktima međunarodnih stručnjaka", rekao je Putin, dodajući da je Rusija spremna vratiti se poštovanju CFE-a, ali "samo zajedno s drugim učesnicama sporazuma".

Prihodko je uoči dolaska Busha rekao da je Rusija spremna na razgovore o moratoriju na CFE, ali da ne predviđa skoriji kompromis u bilateralnom ni u multilateralnom formatu.

U Sočiju će dva predsjednika imati posljednji susret u toj funkciji, budući da Putin predaje dužnost Medvedevu 7. maja, a posjeta predstavlja odgovor na gostoprimstvo ukazano Putinu ljetos na porodičnom imanju Bushovih kod Kenebankporta.

U predsjedničkoj rezidenciji na crnomorskoj obali u septembru 2003. boravili su Bushovi roditelji, George i Barbara, u privatnoj posjeti.

Bush i Putin su tokom obavljanja dužnosti redovno kontaktirali i, pored internzivne prepiske i razgovora telefonima, lično se sreli 23 puta, što tokom bilateralnih susreta, što na multilateralnim forumima, podsjeća Tanjug.

U Sočiju je planiran i Bushov odvojeni susret s Medvedevom, što nije prvi put da se njih dvojica susreću budući da je izabrani ruski predsjednik kao zamjenik šefa Putinove administracije i član ruske delegacije učestvovao na ranijim susretima lidera SAD-a i Rusije.

Medvedev Busha smatra "iskrenim čovjekom", dok je američki predsjednik za budućeg šefa ruske države rekao da su njegove predizborne izjave o vladavini zakona i transparentnosti zvučale "veoma progresivno".

Sa Bushom u Soči dolazi delegacija od 700 ljudi, među kojima i državna tajnica Condoleezza Rice i pomoćnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

Mnogi predstavnici američkog establišmenta bili su uzdržani prema Bushovom susretu s Putinom na ruskoj teritoriji a prema izvorima u Moskvi Bush o svojoj odluci nije obavijestio Kremlj ustaljenim diplomatskim putem, već ju je saopćio pred novinarima.

Ističući da je to shvaćeno kod nekih činovnika u Moskvi i kao uvredljivo, izvor ruskih medija navodi kako je moguće da je to Bush učinio da ga ne bi odgovorili od puta.