Za dva 40 centimetara snijega
0

U sniježnom nevremenu u Rusiji dvoje mrtvih, stotine saobraćajnih nesreća

FENA
Obilne sniježne padavine u petak u evropskom dijelu Rusije izazvale su stotine saobraćajnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a pričinjene su i velike materijalne štete, posebno u Sankt Peterburgu, javljaju ruske agencije

Nevrijeme je poremetilo saobraćaj, posebno u Moskvi gdje je palo gotovo 40 centimetara snijega za dva dana, koliko obično padne polovinom januara, saopćile su meteorološke službe, prenosi AFP.

Pored nastalih saobraćajnih gužvi u glavnom gradu i njegovoj periferiji, lokalne vlasti najavljuju "buran" vikend zbog novog snijega koji se očekuje.

"Sudari su na svakih desetak metara", napisao je jedan vozač na Twitteru.

"Ostao sam blokiran šest sati na periferiji", napisao je drugi vozač.

U regiji Nijni-Novgorod (400 kilometara istočno od Moskve), u jednom automobilu koji je udario u kamion, nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom, poginuli su vozač i njegov saputnik, zamjenik guvernera Ulijanovskog Nikolaj Doronin.

U Sankt Peterburgu, sniježna oluja i jaki udari vjetra su nosili krovove s kuća, čupali stabla i saobraćajnu signalizaciju.

Nevrijeme je izazvalo poremećaj u obližnjim baltičkim zemljama i u Finskoj, zemlji koja ima granicu s regijom Sankt Peterburga.