Ankete javnoga mnijenja
0

U slučaju izbora Abbas bi imao prednost

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas, u slučaju izbora, odnio bi pobjedu nad svojim rivalom Ismailom Haniyehom, šefom vlade Hamasa u Gazi, pokazuje anketa javnoga mnijenja objavljena u ponedjeljak.

Kada bi Abbas i Haniyeh bili jedini kandidati na predsjedničkim izborima, prvi bi dobio 43,3 posto glasova u odnosu na drugoga, koji bi dobio 23,5 posto, pokazala je anketa koju je uradio Jerusalem Media and Communication center (JMCC).

Anketa je objavljena u trenutku kada se Fatah, Abasova stranka, priprema na dijalog o međupalestinskom pomirenju s Hamasom, pod pokroviteljstvom Egipta, javio je AFP.

Tokom razgovora, jedan od glavnih predmeta, bit će i istek mandata predsjedniku Abbasu na čelu Palestinske samouprave.

Osnovni zakon, ustav Palestinske samouprave, utvrđuje mandat predsjednika Palestinske samouprave na četiri godine. Abbas je izabran 8. januara 2005.

Izborni zakon, koji podupire Fatah, propisuje da bi se predsjednički i parlamentrani izbori trebalo održati istovremeno, što znači da se Abbasov mandat može produžiti na godinu dana, jer je aktuelni parlament, u kojemu većinu ima Hamas, izabran u januaru 2006. na četiri godine.

Abbas preporučuje održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora istovremeno, kako bi se privela kraju kriza s Hamasom, do datuma koji će zajedničkim dogovorom odrediti obije strane.

Ova anketa je također pokazala da je Fatah stranka kojoj Palestinci najviše vjeruju, sa 30,5 posto u odnosu na Hamas, koji ima 16,4 posto.