Svijet
0

U Sloveniji u petak počinje dvodnevni neformalni sastanak ministara EU

FENA
Ministri vanjskih poslova država članica Europske unije počet će u petak u Sloveniji, koja predsjedava integracijom, dvodnevni neformalni sastanak, a u središtu njihove rasprave prvoga dana biti će bliskoistočni mirovni proces te odnosi Europske unije s Ruskom Federacijom.

Kako je u najavi skupa kazao slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, na sastanku će dati izvješće o svom nedavnom posjetu Izraelu i palestinskim teritorijima, a raspravljat će se i o ulozi koju u krizi na Bliskom istoku ima Sirija, javila je Hina.

Što se tiče odnosa s Ruskom Federacijom, Rupel je rekao kako se nada da će "unatoč teškoćama" doći do početka pregovora za sklapanje novog sporazuma o partnerstvu između Bruxellesa i Moskve još prije završetka slovenskog predsjedavanja EU-om, sredinom ove godine.

U subotu, drugoga dana zasjedanja, razgovarat će se o problematici širenja Europske unije na područje zapadnog Balkana.

Slovenski šef diplomacije i predsjedavajući Vijeća ministara EU-a je potvrdio da će na inicijativu više zemalja na marginama sastanka biti riječi i o Tibetu, u svjetlu nedavnih nemira koji su izazvali žrtve i "napade" na kineska veleposlanstva.

Na dvodnevnom sastanku sudjelovat će i povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana te povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner. Na sastanku će također sudjelovati i šefovi diplomacija zemalja u regiji.