Svijet
0

U Sloveniji referendum o pravima homoseksualnih parova

SRNA
U Slovenija se danas održava referendum o amandmanima na Zakon o porodici, koji je usvojen u junu 2011. godine, koji daje skoro skoro ista prava istopolnim zajednicama kao i heteroseksualnim brakovima, čemu se protive konzervativni krugovi i crkva.

Slovenci će odlučivati da li će homoseksualci moći da usvoje djecu svojih partnera iz njihovih prethodnih heteroseksualnih veza. Pravo na usvajanje će, međutim, imati samo jedan od partnera, a na to neće imati pravo kao homoseksualni par.

Protivnici tvrde da to otvara put za trgovinu sa djecom i ženama.

Pokret Građanska inicijativa za porodicu i prava djece tvrde da homoseksualni bračni parovi ne smiju uopšte da imaju pravo usvajanja. Do februara, ova grupa uz podršku Katoličke crkve obezbijedila je više od 40.000 potpisa neophodnih za nacionalni referendum po tom pitanju.

Očekuje se da će oko 1,7 miliona ljudi učestvovati na referendumu. 

Slovenija, koja se pridružila EU 2004. godine, jer relativno tolerantna prema homoseksualnim parovima i od 2006. godine država im je dozvolila da zvanično registruju svoju vezu.

Prema anketama, koje je ranije objavio list "Delo", zagovornika većih prava homoseksualnih parova trenutno je više, ali ishod referenduma nije izvjestan.
Za mogućnost da istopolni parovi usvajaju djecu izjasnilo se 36 odsto ispitanika, 26 odsto je protiv, 20 odsto je još neopredijeljenih, dok ostali ispitanici ne namjeravaju da izađu izaći na referendum.