Svijet
0

U Sloveniji otvorena birališta na predsjedničkim izborima

FENA
Jutros u sedam sati u Sloveniji su počeli izbori za predsjednika republike, a prvi neslužbeni rezultati bit će poznati večeras odmah nakon 19 sati, kada se zatvara oko 3500 birališta.

Zadnja objavljena ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da od sedam kandidata koji nastupaju na izborima izglede da se uvrste u drugi krug koji će se održati za tri tjedna imaju samo nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Alojz Peterle, bivši guverner centralne banke i dugogodišnji ministar financija Mitja Gaspari, te profesor međunarodnog prava Danilo Tuerk (Tirk).

Pravo glasovanja ima 1,686 milijuna birača, a očekuje se da će glasovati i pedesetak tisuća Slovenaca koji žive u inozemstvu. Zadnje izmjene naputaka o glasovanju preko pošte i diplomatsko-konzularnih predstavništava posljednjih su tjedana izazivale polemike o transparentnosti glasovanja u dijaspori.

Ovo su četvrti izbori za predsjednika Slovenije nakon dvaju mandata bivšeg predsjednika Milana Kučana i jednog mandata aktualnog predsjednika Janeza Drnovšeka koji je odlučio ne kandidirati se za drugi mandat. Samo je Kučanu na izborima 1992. i 1997. uspjelo da u prvom krugu osvoji natpolovičnu većinu, dok je Drnovšek na izborima 2002. tek u drugom krugu pobijedio Barbaru Brezigar, današnju državnu tužiteljicu (tj. glavnu državnu odvjetnicu).