Svijet
0

U Sloveniji na snazi sigurnosne mjere uoči Bushevog dolaska

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zbog američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji u Sloveniju dolazi u ponedjeljak na večer, kako bi u utorak sudjelovao na godišnjem summitu Evropska unija - SAD, na ljubljanskom aerodromu "Jože Pučnik" već od petka vrijede sigurnosne mjere, a tako će ostati sve do njegova odlaska iz Slovenije u kojoj će provesti dvadesetak sati.

U zračnoj luci već se nalaze pripadnici američkih snaga sigurnosti na osnovi posebnog protokola slovenske i američke vlade koji je zaključen za tu prigodu, pa će tako Amerikanci u vrijeme slijetanja zrakoplova s američkim predsjednikom u ponedjeljak na večer kontrolirati i zračni prostor, a 15 minuta prije nego što letjelica dotakne pistu bit će strogo zabranjeno kretanje ljudi i vozila. Na aerodromu će ovih dana biti pojačane sigurnosne mjere i ograničeno parkiranje, a putnici su upozoreni da provjere informacije vezane uz njihov let tog dana.

O neviđenim sigurnosnim mjerama svjedoči i to da će novinari na Brdo kod Kranja, gdje će se održati summit, odlaziti autobusima iz Ljubljane i iz zračne luke a ne automobilima.

Kako navode slovenski mediji, za godišnju smotru odnosa SAD-a i EU-a koju će voditi Bush i Condoleezza Rice, te Jose Manuel Barroso i Janez Janša, prijavilo se 200 američkih novinara i oko 500 iz ostalih dijelova svijeta.

Na susretu se ne očekuje bitan proboj u rješenju pitanja u kojima nema međusobne suglasnosti, poput problema sigurnosnih postupaka pri ulasku europskih građana u SAD, klimatskih promjena i druga. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ovog je tjedna na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da će skup završiti jezgrovitom deklaracijom sa snažnim političkim porukama u kojoj će biti potvrđeno euro-američko prijateljstvo.

Američki predsjednik već je bio u Sloveniji prije 7 godina, kad se na Brdu kod Kranja prvi put sastao s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a i ovaj put zadržat će se samo na toj lokaciji i neće otići u Ljubljanu. Društvo njegovoj supruzi Lauri će u Ljubljani činiti slovenski damski trio - Janšina zaručnica Urška Bačovnik, supruga predsjednika države Barbara Tuerk te supruga ministra vanjskih poslova Merjetica Rupel.

Bush će, kako navode slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore iz protokola, noć s ponedjeljka na utorak prespavati u hotelu "Kokra" koji je smješten unutar kompleksa i imanja koje su nekoć koristili Karađorđevići, a potom Josip Broz Tito, a sam summit održat će se u kongresnoj dvorani koja je sagrađena lani za potrebe slovenskog predsjedanja Europskom unijom.

U utorak ujutro Bush će se najprije odvojeno sastati s premijerom Janšom i predsjednikom Danilom Tuerkom, a nakon summita govorit će na konferenciji za novinare na kojoj će biti još i Barroso.

Predviđeno je također da se Bush u Janšinoj pratnji prije odlaska iz Slovenije u zračnoj luci sastane sa slovenskim vojnicima koji su sudjelovali u međunarodnim mirovnim operacijama.